0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Zaletą tej zupy jest szybkość wykonania i niesamowity smak  za sprawą papryczki jalapeno oraz smak aromatyczny pochodzący z przypraw curry , garam masala , imbiru – soku z cytryny . Idealna zupa na jeszcze chłodne wieczory :)

Co potrzebujemy ?

Filet z łososia świeży  100 g

krewetki świeże 15 szt

warzywa 300 g – mieszanka do woka – marchew , groszek cukrowy , brokuły , papryka , kapusta pekińska lub biała

3 ząbki czosnku

1 szt papryki jalapeno

pół cytryny

500 ml wody

100 ml mleczka kokosowego

Przyprawy  - łyżeczka  curry , łyżeczka imbiru , pół łyżeczki garam masala , sos sojowy 2 łyżki

Łososia kroję w kostkę dużą , krewetki obieram z pancerzy i usuwam czarna nitkę ( jelita )

kroje papryczkę drobno ( uwaga po krojeniu koniecznie umyjcie ręce ) wyciskam czosnek oraz sok z połowy cytryny mieszam wszystko razem .

Przygotowuje mieszankę warzyw i przypraw .

Smażę na łyżce masła  łososia , krewetki , papryczkę z sokiem z cytryny . Smażymy krótką chwilkę   około 2 min .

Dodaje warzywa z przyprawami .

Dodaje  wodę 500 ml  wszystko mieszam  można dodać  kiełki bambusa oraz mleczko kokosowe dla lepszego smaku  mleczko złagodzi ostrość .

Z czym możemy podać zupę ?

Fajnie będzie pasować pieczywo czosnkowe  , można również podać zupę z makaronem ryżowym :)