0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Głodnych nasyci .. zapiekanka amerykanka bo prawie wszystko tu znajdziecie – szpinak  świeży , pomidorki , paprykę , cebule , czosnek z makaronem penne oraz mięsem mielonym wołowym wszystko w sosie pomidorowym zapiekane pod sosem  beszamel  i serem .. brzmi pysznie  i takie to danie jest eksplozja smaku :)

Co potrzebujemy ?

800 g mięsa mielonego wołowego

20 g szpinaku  świeżego

10 pomidorków koktajlowych

1 papryka świeża

1 cebula , 4 ząbki czosnku

3 pieczarki duże

2 łyżki przecieru pomidorowego z 300 ml woda

300 g makaronu penne ugotowanego al dente

2 łyżki masła , 2 łyżki mąki  350 mleka  , sól i pieprz do smaku oraz szczypta gałki muszkatołowej – sos beszamelowy

Przyprawy – zioła prowansalskie 2 łyżki , sól 3 łyżki , papryka ostra 2 łyżki , pieprz mielony 1 łyżka

Makaron gotujemy w osolonej wodzie . Na dużej głębokiej patelni smażymy mięso na 2 łyżkach oleju  i doprawiamy sola oraz pieprzem , ziołami i ostra papryką ,  dodajemy pokrojone warzywa – paprykę , pieczarki , cebulę mieszamy wszystko , następnie  dodajemy sos pomidorowy z zgniecionymi ząbkami czosnku   , dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na pół i szpinak oraz makaron ugotowany al dente mieszamy wszystko razem .

Całość przekładamy do wysokiej blaszki do pieczenia – polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem zapiekamy w piekarniku w 200 st 20 min :)