0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Pasta delikatna smaczna na domowym wypieczonym chlebie . Zapach rozchodzi się po całym domu ..

Pasta kalafiorowa
kalafior mały polowa
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka majonezu , sól , pieprz
Kalafior ugotowany miksujemy z jajkami oraz majonezem przyprawiamy do smaku .

Chleb żytni
500 g mąki żytniej z otrębami
500 g mąki pszennej
700 ml wody ciepłej
12 g drożdży instant lub 50 g świeżych
sól łyżka
1 łyżka oleju rzepakowego lub masła 2 łyżki

 

Wyrabiamy ciasto – drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem łyżeczka następnie wlewamy do mąki 2 rodzaje – sól oraz olej i wyrabiamy ciasto .

Przekładamy do naczynia żaroodpornego na 1,5 g do wyrośnięcia i pieczemy chleb w 190 st 50 min ( piekłam z termoobiegiem )
Chleb wyjmujemy do ostygnięcia .