0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Picadillo .. dziś gości kuchnia meksykańska :)

Jest to potrawa kuchni meksykańskiej , kubańskiej , hiszpańskiej .. potrawa zmienia się w zależności od regionu można jeść z warzywami i owocami .

Ja picadillo podałam w bułkach pszennych które piekłam na wzór pszennej tortilli .
Picadillo w sercem w kuchni

500 g mięsa wołowego mielonego
marchewka 1 szt w kostkę pokrojona
4 łyżki groszku zielonego
4 łyżki kukurydzy konserwowej
puszka fasoli czerwonej
1 duża cebula
2 puszki pomidorów lub 4 łyżki przecieru pomidorowego w 1,5 l wody z 3 ząbkami czosnku zgniecionego
przyprawy – sól , pieprz czarny świeżo mielony , garam masala 1 łyżeczka , zioła prowansalskie , papryka piri piri , 1 łyżka ostrej papryki .

Mięso smażę na patelni dodaje drobno pokrojoną cebulę .Po usmażeniu mięsa z cebulą dodaje koncentrat z woda i czosnkiem oraz przyprawy gotuję na wolnym ogniu około 20 min dodaje warzywa i gotuje na wolnym ogniu około 20 min . Doprawiam solą i pieprzem .

Bułeczki do picadillo
3 szkl mąki pszennej
1 łyżka soli
2 łyżki proszku do pieczenia
1 szkl wody ciepłej .
Mąkę przesiewam dodaje proszek i sól oraz wodę wyrabiam ciasto na elastyczną kulę .
Dzielę na 6 części i formuję kulę i ugniatam ręką na wzór placka grubego . Piekę w 180 st 20 – 25 min :) ps na dnie blaszki drugiej wlewam odrobinę wody .

 

Kiedy bułki ostygną będą troszkę twarde z wierzchu ale chrupiące idealne do naszego picadillo możemy podać z tortilla , ryżem .