0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Domowe wypieki tym razem spróbowałam czegoś innego .Bułki wypiekane na proszku do pieczenia  Powiem rewelacja

Przepis z Sznupkowie-w podróży życia.

500 g mąki razowej lub pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g letniej wody
pól szklanki maślanki/ kefiru/jogurt naturalny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

Suche produkty mieszamy razem, podlewamy ciepłą wodą, mieszamy drewnianą łyżką. Dolewamy maślanki, delikatnie zarabiamy rękami aż składniki się wymieszają. Na koniec dodajemy oliwę i formujemy chleb lub bułki.
Z tej ilości wyjdzie 6 bułek lub mały bochenek chleba. Ciasto będzie się trochę kleiło, ale to nic nie szkodzi. Oczywiście wygląd bułek też jest trochę inny , taki bardziej rustykalny. Rozgrzewamy piekarnik na 200 C i pieczemy 40 minut (chleb) 20 minut (bułki).

Autorka przepisu podaje żeby dodać gorczycę ja jej nie użyłam ..sezam można też zastąpić pestkami słonecznika czy dyni .

Bułeczki są na prawdę smaczne lekko słone i syte i co najważniejsze są miękkie na drugi dzień .

Serdecznie polecam :)