0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Czasem nadchodzi taki dzień i zadaje sobie pytanie co na obiad? kotlety ..niee były …. zraziki ..ee  więc co ?!

I olśniło mnie  TAK ! skrzydełka nie często goszczą w mojej kuchni .. znalazłam cudowny przepis na skrzydełka buffalo i powiem wam cudownie słodko – ostre podane z surówką oraz kotlecikami ziemniaczanymi bo nie wyobrażam sobie obiadu bez dodatku ziemniaków czy ryżu ..kaszy .

Przygotowujemy
1 kg skrzydełek ( kupiłam gotowe skrzydełka tzw stripsy)
Marynata
2 łyżki masła
cukier brązowy
koncentrat pomidorowy
ostra papryka łyżeczka lub cayenne , pieprz ziołowy
pół główki czosnku
miód 1 łyżeczka ( dałam biały cukier )
Skrzydełka oczyszczamy solimy . Przygotowujemy marynatę w dużym garnku – Masło topimy z cukrem dodajemy przyprawy z koncentratem i czosnkiem odrobina wody gotujemy chwilkę 15 sek .
Odstawiamy marynatę aby ostygła – następnie dodajemy nasze skrzydełka i mieszamy aby całe pokryły się marynatą .
Pieczemy w 180 st w funkcji grill około 30 min.
Przepis zaczerpnięty z Kwestia smaku :)

Jak zrobić kotleciki ziemniaczane ?

Ugotowane  6 ziemniaków  i dobrze ubite ,  dodajemy mąkę  około 2 łyżek oraz jajko .

Wyrabiamy masę i formujemy kotleciki  obtaczamy w bułce  i smażymy na patelni aż skórka się zarumieni :)

Surówka -  z marchewki i sałaty oraz ogórka z sosem sojowym - 2 łyżki oleju , łyżka sosu sojowego szczypta soli , sok z cytryny łyżeczka .

Marchewkę oraz ogórka kroję na paski używam  obieraczki  do warzyw kroję w  paski i układam na drobno porwanej sałacie polewam sosem .

Smacznego :)