0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Bagietki chrupiące ..pachnące prosto z pieca kto ich nie lubi , podane z masłem czosnkowym .

Zapraszam po przepis zachwycie rodzinę ..znajomych :)

20140322_170107

400 g mąki pszennej

25 g drożdży świeżych

300 ml wody cieplej

1 łyżka soli

1 łyżeczka cukru

Przygotowujemy zaczyn drożdżowy – woda ciepła gdzie rozpuszczamy drożdże z cukrem .

Mąkę przesiewamy aby napowietrzyć dobrze łączy się ze składnikami , następnie dodajemy sól do maki i wyrabiamy z zaczynem drożdżowym . Ciasto musi być dobrze wyrobione . Zostawiamy w misce plastikowej nakrywamy ściereczka  do wyrośnięcia na 1 godzinę . Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilkę  dzielimy na 3 części – wałkujemy  placek o grubości 3 mm ( możemy nasypać ser tarty żółty )  i zwijamy jak roladę .

Zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia smarujemy jajkiem .Pieczemy 20 min w 200 stopniach .

20140322_170101

Bagietkę możemy nadziewać ziołami , serem żółtym , papryką chili … na co mamy ochotę .

Kochani domowa piekarnia w domu :)