6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 Flares ×

Moi drodzy … na poniedziałkowe śniadanko do pracy proponuje pyszna sałatkę która przygotujecie dziś wieczorem – sałatka ryżowa z kurczakiem :) warta grzechu :)

 

20140610_194752

 

 

Składniki: 1/2 ugotowanego kurczaka(bez skóry i kości) 4 szklanki ugotowanego ryżu basmati (ilość po ugotowaniu) 2 czerwone papryki 2 marchewki 1 por kukurydza z puszki zielona pietruszka kolendra jogurt naturalny majonez sól pieprz Marynata do ryżu 2-3 łyżki oliwa 2 łyżki musztardy łagodnej sok z jednej cytryny sok z jednej limonki łyżka startego imbiru łyżka słodkiej papryki łyżka cukru łyżeczka kurkumy łyżeczka chili lub pieprzu cayenne 4 ząbki czosnku Ryż najlepiej ugotować z samego rana, albo dzień wcześniej i porządnie schłodzić w lodówce, robi się wtedy bardzo sypki i chrupki. Kurczaka obieramy ze skóry i kości, mięsko kroimy w drobną kostkę, lub zwyczajnie rwiemy na strzępy. Jeżeli nie macie rosołowego mięsa, to można ugotować lub obsmażyć piersi z kurczaka. Zaczynamy od marynowania ryżu. Mieszamy dokładnie składniki marynaty i dodajemy do ryżu, odstawiamy do lodówki na godzinkę lub dwie, niech nam się ładnie marynuje. Trzemy na tarce marchewki, kroimy białą część pora na drobniutkie talarki, paprykę w kostkę, odcedzamy kukurydzę z wody, siekamy garść pietruszki i pół garści kolendry, dodajemy to wszytko do ryżu. Mieszamy dokładnie i łączymy z majonezem i jogurtem, najlepiej w stosunku pół na pół, solimy i pieprzymy wedle uznania. Przepis z
http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.no/search/label/sa%C5%82atka