0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Lubię zapach pieczonego pieczywa ..chrupiącego z masełkiem .. witać poranek domowymi bułkami  kochani jeśli podzielacię moja pasję zapraszam do przepisu:)

CYMERA_20140801_204801Chleb focaccia

  1. Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Wikipedia
    Odeszłam od przepisu i upiekłam duży bochenek pysznego pachnącego ziołami  chleb.
    Składniki
    500 g maki pszennej
    25 g drożdży świeżych
    300 ml ciepłej wody
    100 ml oliwy
     2 łyżeczki soli
     Dodatkowo zioła prowansalskie , oliwki , suszone pomidory .
    Mąkę przesiewamy dodajemy oliwę , sól,  zioła, pokrojone pomidory suszone   . Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru . Wyrabiamy ciasto na gładka kule zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz . Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrabiam  przekładam do  dużej blaszki smaruje oliwa wkładam oliwki posypuje ziołami zostawiam do wyrośnięcia 30 min  piekę  1 godz w 200 st .
    CYMERA_20140815_185043
    Chleb z ziołami i serem
    Składniki
    500 g maki pszennej
    25 g drożdży świeżych
    300 ml mleka
    3 łyżki masła
    1 jajko
    sól
    zioła prowansalskie
    ser żółty tarty 300 g
     2 łyżeczki soli
    Mąkę przesiewamy dodajemy  sól,  zioła, jajko   . Drożdże rozpuszczamy w mleku  z dodatkiem łyżeczki cukru . Masło rozpuszczamy . Wyrabiamy ciasto z mlekiem dolewamy masła  na gładka kule zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz . Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrabiam  wałkuje placek i przecinam na szerokie pasy posypuje serem i ziołami  przekładam do  dużej blaszki  zostawiam do wyrośnięcia 30 min piekę  1 godz w 200 st .
    CYMERA_20140903_190948
    Paluchy z serem żółtym
    Składniki
    500 g maki pszennej
    25 g drożdży świeżych
    300 ml mleka
    3 łyżki masła
    2 łyżki soli
    ser żółty 300 g
    Mąkę  przesiewamy dodajemy  sól  . Drożdże rozpuszczamy w mleku  z dodatkiem łyżeczki cukru . Masło rozpuszczamy . Wyrabiamy ciasto z mlekiem dolewamy masła  na gładka kule zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz . Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrabiam  wałkuje placek i przecinam na szerokie pasy posypuje serem  i skręcam  w sprężynki  układam na blasze do pieczenia zostawiam na 30 min do wyrośnięcia smaruje jajkiem .  Piekę 20 min w 200 st
    20140805_145224
    Bułeczki z sezamem
    Składniki
    500 g maki pszennej
    25 g drożdży świeżych
    300 ml mleka
    3 łyżki masła
    2 łyżki soli
    Mąkę  przesiewamy dodajemy  sól  . Drożdże rozpuszczamy w mleku  z dodatkiem łyżeczki cukru . Masło rozpuszczamy . Wyrabiamy ciasto z mlekiem dolewamy masła  na gładka kule zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz . Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrabiam  wałkuje gruby placek  dzielę jak pizze  kawałki ciasta  formuje w bułeczki  układam na blasze do pieczenia zostawiam na 30 min do wyrośnięcia smaruje jajkiem posypuje sezamem .  Piekę 20 min w 200 st