0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Pierogi o zaskakującym smaku inne niż pierogi ruskie . W mojej rodzinie takie pierogi nie gościły na stole i wielka szkoda bo są pyszne :)

Przepis został zapożyczony z http://www.picantecooking.com/pl/recipe/warzywa/pierogi-z-ziemniakami-i-kiszona-kapusta .

Do pierogów dodałam drobno krojoną kiełbasę , cebulę , kapustę kiszoną i białą .Muszę powiedzieć że rodzinie bardzo smakowały . Pierogi podałam z barszczem czerwonym :)

Ciasto do pierogów

500 g mąki pszennej

300 ml ciepłej wody

1 jajko

szczypta soli

Wyrobić na gładkie ciasto , ważne jest wyrobienie około 10 min . Ciasto odpoczywa około 10 min .

Farsz do pierogów

1\2 kg ziemniaków

garść kapusty kiszonej

garść kapusty białej

2 pętka kiełbasy podwędzanej dobrego gatunku

pół cebuli

sól , pieprz

Ziemniaki gotuję , kiedy będą ugotowane ubijam z masłem . Na patelni smażę kiełbasę oraz cebulę drobno pokrojoną dodaje kapustę troszkę solę i pieprze do smaku .

Kapustę można dobrze posiekać nożem na drobne kawałki przy lepieniu pierogów nie będzie nam wychodzić czy rozrywać ciasta .

Ziemniaki mieszam z kiełbasą , kapustą , cebulą .. doprawiam do smaku farsz zawsze robię trochę bardziej słony i przepieprzony ponieważ ciasto wyciągnie nam sól .

Gotujemy w solonej wodzie kiedy wypłyną  wyjmujemy na blaszkę do ostygnięcia aby nam się nie posklejały .

Smacznego :)

Serdecznie zapraszam na fb stronę gdzie na bieżąco możecie śledzić moje poczynania w kuchni

https://www.facebook.com/sercemwkuchni/