0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Kochani pyszniejszej ” konserwy ” nie jadłam .
Domowy wyrób z galaretka i miesem podbił nasze kubki smakowe ..
Konserwa jest z szynki i swojskiego smalcu :)

Co potrzebujesz
2 kg szynki ze skórą
Sol
Czosnek , pieprz czarny mielony
Liscie laurowe
Pieprz w kulkach oraz ziele angielskie
Smalec


Szynkę drobno pokroić w kostkę 25 g soli i wymieszać z mięsem . Wstawić szynkę do lodowki przykryta na 2 dni mieszajac po 24 h . Dnia 3 szynkę doprawiamy czosnkiem pół główki , pieprz mielony . Wkladam do czystych słoików i w polowie wypełnienia dodając po jednym lisciu laurowym oraz pieprz w kulkach oraz ziele angielskie dobrze upychamy. Do każdego słoika wkladam po łyżce smalcu i wody nie duzo tak aby troche pokryło mieso . Gotuje słoiki na wolnym ogniu woda ma być na pokraniczu wrzenia ale ma się nie gotować – 2 godz . Na następny dzień powtarzamy proces .
Jak Magda pisze słoiki wytrzymują w lodowce 6 miesięcy u nas 1 juz znikł …